Vad gör Johan Stael von Holstein för fel på Linkedin?

Trots över 10 000 kontakter på Linkedin så upplevs värdet av nätverket lågt. Johan Stael von Holstein undrar hur han skall få det att lyfta och vad han gör för fel? Hur hade du använt så många kontakter på bästa sätt?

Nyligen var Per Holknekt det hetaste som hänt Linkedin sedan starten. Tråk-Linkedin kommer aldrig mer vara sig likt, skrev Resumés bloggare Jörgen Lindqvist och summerade upp varför framgångarna inte låtit vänta på sig:

 • Innehållet är viktigare än kanalen (tvärt emot vad McLuhans mediet är budskapet, men något annat går inte vänta sig från någon som har en content-byrå 🙂 ).
 • Berör människor.
 • Livets sanningar och högre syften.
 • Svaghet är starkt.

Personligen tror jag facit ligger i respekt och kändisskap från det Holknekt uppnått i sin karriär i kombination med det tre sista punkterna. Det går också fundera på om det är Linkedin eller Per Holknekt som är mediet som skapat framgång. Jag kan tänka mig kombinationen och exakt samma innehåll hade inte med säkerhet slagit med ett annat namn bakom tangentbordet.

Idag såg jag ett annat välkänt namn i mitt flöde som ställer en fråga om Linkedin. Johan Stael von Holstein undrar följande, fritt översatt till svenska:

”Jag kopplade just upp mig till mina 10 000 kontakter här på Linkedin. Undrar vad allt detta är till för…  Jag har aldrig fått ett jobberbjudande, endast ett fåtal erbjudanden om att föreläsa men det har varit många entreprenörer som kontaktat mig. Jag känner bara att jag skulle kunna ha åstadkommit så mycket mer, men jag vet inte hur jag skall jobba med denna sajten…”

Bland kommentarerna föreslår någon att Stael von Holstein borde skicka ett måndagsmejl till alla sina kontakter i stället. Någon annan säger att med 10 000 kontakter så är nätverket mer kvantitet än kvalitet och levererar därefter.

Skrollar man neråt i flödet kan vi läsa att han för nio månader sedan berättade om sin frustration för Linkedin.

”Det är häpnadsväckande hur någon kan skapa något så värdelöst, fult och icke-funktionellt som Linkedin. Och de lyckas ständigt göra det sämre. För vem tillverkas denna produkt och vem kan hitta någon nytta i att använda den?”

Jag tycker det är intressant. Åsikten om tekniken vet jag inte om den är så konstruktiv med förklaringar på hur det borde  vara, men i frågan om vad Linkedin är bra för så finns det flera intressanta tankar som väcks hos mig.

 • Vad vill han uppnå och är det Linkedin som är rätt kanal för detta?
 • Om det finns tydliga mål om att få jobb så varför inte skriva det?
 • Med 10 000 fler kontakter än vad jag har borde det finnas en enorm potential att skapa något mer?

Rent konkret hade jag funderat i dessa tre banor för att få ut mer av nätverket:

 1. Jämfört med Holknekts flöde tenderar Stael von Holsteins mer handla om länkar till artiklar om bolag han varit inblandad i. Kanske borde han berätta mer om sina erfarenheter, bra och dåligt, kring varför det gick bra eller dåligt? Leverera mer av det unika mediet sig själv alltså.
 2. Kanske borde han sticka ut hakan mer likt han gör i sin återkomst som krönikör hos Metro, där han menar att Stureplan är hjärtat av Sverige – ”hjärtat av svensk industri, svensk finans, svenskt riskkapital, svenskt entreprenörskap, svensk turism och svensk kultur” – och ta diskussionen eller skapa en rörelse för sin fråga? Men i ett rappare format.
 3. Hur kan han med sitt stora nätverk hjälpa till att lyfta andra? Kanske nås den största tillfredsställelsen genom att just hjälpa andra snarare än att få egna erbjudanden? Som sekundär effekt även boosta sitt personliga varumärke.

Men hur framgångsrikt det är beror såklart på vilket syfte och mål man definierat. För vissa är antalet kontakter målet. För andra att hitta en enda kontakt som går dela erfarenheter med. Personligen handlar det mycket om att få och ge kunskap i de ämnen som intresserar mig.

Vad tänker du? Vad gör Johan Stael von Holstein för fel på Linkedin? Hur skulle du agerat med 10 000 följare i nätverket?

 

6 reaktioner på ”Vad gör Johan Stael von Holstein för fel på Linkedin?”

 1. Hej Markgard
  Jag var nog otydlig, eller snarare hade inte tänkt igenom min post (en post mer uppkastad som en fundering än en fråga).
  Min känsla är en frustration över att LinkedIn är en så otroligt begränsande produkt.
  Jag postat saker som ger stort genomslag. Bl.a mitt engagemang i Soaré de Staël (som skall rädda världen) har får ett par tusen tittare, men detta inlägg om vad jag skall göra med mina 10.000 följare är nu snart uppe i 200.000…8-) Vad är det som gör det? Vad är det som styr?
  Et av mina många problem med produkten är att sökfunktionerna är urusla, möjligheten att sortera mellan mina m”följare”, kategorisera dem, gruppera dem etc.
  Jag är en mångfacetterad människa med många intressen, mål och idéer. Jag är entreprenör, investerare, driver Soaré de Staël som är opolitiskt, är idepolitiskt intresserad och antisocialist, är reseanär, kock, inspirations föreläsare och framtids ”forskare” och visionär… Vd jag än postar på min länk spamar jag folk… Jag vet inte vad, vem eller vilka som vill ha vad av mig etc etc.

  1. Tack Johan! Intressanta tillägg där.

   Nu är jag med på hur du tänker. Google hade (eller har kvar?) något de kallade cirklar där man kunde ingå i olika sfärer. Dina kontakter skulle kunna vara grupperade som typ vänner, fotointresserade, musikintresserade, osv. Då hade det varit lättare att jobba mer målinriktat inom dessa områden.

   Kanske kan Facebook @ Work bli en större utmaning för Linkedin att ta sig an. Om/när det kommer/slår igenom? Där finns iaf fler av de möjligheter du efterfrågar, t.ex. sök och grupper.

   Håller med dig i mycket om den tekniska begränsningen i Linkedin och ibland får jag känslan att de är mer ute efter att dra in stålar på mig än att vara ett verktyg för mig. De är väldigt pushiga med att jag ska fylla i min profil och att jag borde bli premiummedlem.

   200.000 visningar är dock… smått galet! 🙂 Så räckvidd kan ju verktyget leverera. Men mekaniken bakom vad som slår och ej slår är klurig. Linkedin själva gjorde denna undersökning:
   http://markgard.com/har-ar-innehallet-som-skapar-engagemang-pa-linkedin/

   Kanske är det relevansen i att ifrågasätta Linkedin där många undrar lite samma sak som gjorde det till en ”hit”?

   Magnus

 2. Jag förstår inte heller hur LinkedIn väljer att visa inlägg eller så missbedömer jag helt vad mitt nätverk kan vara intresserade av. Nu har jag inte de mängder kontakter Johan har 653 följer mig. Skrev en artikel som handlade om vikten av nätverk utifrån en liten tåghändelse den fick 71 klick. En artikel om det mer yrkesnära ämnet apputv 63 klick. När jag skrev ett vanligt inlägg om att jag satt igång att skriva en vandringsbok på min fritid så måste den ha visas för flera 100 då den har 123 likes. Ett ännu mer personligt inlägg om förlusten av kamera har visats 454 gånger. Så antingen får ”personliga” inlägg större uppmärksamhet bland följare eller så visas de oftare. Vilket känns lite skumt då det som är yrkesnära borde premieras av både och här trodde jag. Sen verkar för mig som liten användare (dock Premium just nu) vara bättre att skriva inlägg än artiklar. Delade artiklar får mångt färre visningar än delade blogginlägg/externa artiklar eller enbart inlägg.

  1. Hu, verkar vara lite av ett lotteri med visningar och gillande! Å andra sidan en hel vetenskap hur man skall träffa rätt och väcka intresse. 🙂

   Intressant där med inlägg vs vanliga postningar. Har inte testat själv men du måste promota dem på egen hand, dvs Linkedin pushar inte ut dem till troligen intresserade personer?

   Lite extra intressant är att trots att Linkedin är så business-orinterat så var det din mer personliga berättelse om förlorad kamera som engagerade mest.

   Magnus

 3. Precis som Beatrice upplever jag att jag får större soridning på mina personliga tankar än mina yrkesrelaterade.
  Jag tror att det har att göra med LinkedIns algoritm som är mycket yxigare än t ex Facebook. Dvs det som får gillningar och kommentarer direkt sprids också direkt till nätverket. Det innehåll som är mer krävande och behöver en insats av läsaren (t ex länkar och artiklar) försvinner nästan om det inte får interaktioner direkt.
  Just nu håller jag faktiskt på och rensar mitt Linkedinflöde och tar bort eller avföljer personer som jag upplever som irrelevanta för mig efterdom deras i teraktioner får oproportionerligt stort utrymme.
  För närvarande består min feed av 90% framgångspsykologiska floskler. För mer branschnyheter använder jag grupper istället.

  1. Tack Anna, fantastiskt summerat med ”framgångspsykologiska floskler”. Typ 3 saker världens bästa gör varje dag. 🙂 Du sätter nog fingret på hur det är med algoritmen. Du verkar precis som jag vara mest inne på att få inspiration och kunskap (som även ligger högt på listan i Linkedins egen undersökning som jag länkar till ovan). Jag borde bli bättre på att hålla koll på de grupper jag är med – samt hitta fler som är relevanta för mig.

   Magnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *