5 utmärkande drag hos framgångsrika företag

Öppna api:er, dataanalys, startups och intern bimodal utveckling är utmärkande drag hos framgångsrika företag enligt en studie från Gartner.

Nyligen var jag på SEBC och tyckte det var inspirerande att höra Lena Apler från Collector berätta om hur företaget anpassar sig till sin nutid och omvärld. I synnerhet bilden med konkurrenssituationen. På den fanns såklart alla de banker med som vi känner till. Men också aktörer som Apple, Amazon, Facebook och Google. Digitaliseringen förändrar såväl branschbarriärer som spelregler.

Apler nämnde också att man själv får välja – om de är en bank med it, eller it-företag med banktjänster. De har tagit hem all sin it och jobbar i agila team med sin utveckling. Just detta arbetssätt återses när Gartner listar fem saker som utmärker framgångsrika företag. För varje sak ger de dessutom ett råd.

 1. Satsar på öppna api:er.
  Råd: Undersök vilka api:er som är värda att skapa, bygg dem och marknadsför dem bland partners.
 2. Satsar på dataanalys.
  Råd: Lägg kraft på att analysera ostrukturerade data för att göra analyslösningar tillgängliga för partners.
 3. Utvecklar affärskritiska lösningar internt.
  Råd: Identifiera viktiga kompetenser och bygg rätt typ av team, vilket ofta innebär team som sträcker sig utanför it-avdelningen.
 4. Är kompisar med startups
  Råd: Ta kontakt och jobba tillsammans med dem, men överväg även att starta egna eller investera i befintliga.
 5. Delat på sig, blivit bimodala.
  Råd: Satsa på bimodal it och agila arbetssätt som sräcker sig utanför it-avdelningen.

Grafen ovan visar andelen framgångsrika företag som är på spåret med dessa fem. Jämfört med snittet i världen och här i Norden.

Undersökningen omfattar 2 598 cio:er i 93 länder, som tillsammans står för 292 miljarder dollar (cirka 2,5 biljoner kronor) vad gäller it-investeringar. I deras analys framträder då dessa fem saker gällande användandet av modern teknik.

Mer om detta finns hos Computer Sweden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *